O nas

O SKUPINI AVE

Velenjska skupina AVE sodi med ene najstarejših slovenskih pop oziroma rock zasedb. Njeni začetki segajo v leto 1971, ko sta skupino ustanovila Rajko Djordjevič in Mišo Melanšek. Že leta 1973 je skupina nastopila na ljubljanskem Boom festivalu, leta 1974 pa je s skladbo Vračam se, vračam zastopala Slovenijo na Mladinskem rock festivalu v Subotici. Leta 1975 je prišlo do kadrovskih sprememb, skupina pa se je obrnila v bolj rockovsko smer. Delovala je v času velikih jugoslovanskih rock skupin, kot so YU grupa, Time, Bijelo dugme, Parni valjak, Teška industrija, Smak in druge. Kot prvi profesionalni slovenski rock bend so potovali s svojim značilnim in prepoznavnim Ave busom po nekdanji skupni državi in nastopali v vseh bivših jugoslovanskih republikah.

03

Do konca sedemdesetih let se je postava precej spreminjala, vseskozi pa so v njej delovali Rajko Djordjevič, Mišo Melanšek in Leon Ferme. Prve posnetke je skupina naredila sredi sedemdesetih letih. Takrat so izšle male plošče Belo telo/Ti si tajna (1976), Druže Tito/Bilečanka (1977), Žabja svatba/Kdo je kriv (1978) in Zakaj so vsi pozabili/Ja sviram rock’n’roll (1979). Posnetki skupine so izšli tudi na kompilacijah Boom festival 73 in Subotica 1974. Njihova glasba se je razvijala od začetnega folk rocka, prek tršega do simfo rocka. V zasedbi so imeli tudi violinista, kar je bila takrat precejšnja redkost. V začetku osemdesetih let je skupina prenehala z delovanjem, člani pa so se posvetili različnim osebnim, in poklicnim, tudi glasbenim karieram.

02

Po petindvajsetih letih so se ponovno zbrali. Sprva v zasedbi, ki so jo sestavljali sami nekdanji originalni člani, po nekaj začetnih nastopih pa so skupino pomladili z odličnim pevcem in kitaristom Sergejem Škofljancem. Sledilo je izjemno aktivno in plodno obdobje štirih let, v katerem je skupina izdala dva albuma (Igral bom za zabavo in Tu sem doma) in nekaj singlov. Aprila 2006 je tako izšel prvi album skupine Igral bom za zabavo, ki so ga sprva promovirali na nastopih po Avstraliji, po vrnitvi pa še v  domovini.

945

Na albumu je izšlo štirinajst skladb, med njimi ponovno tudi nekatere stare v novi preobleki. Leta 2006 je izšel singl Vi ste heroji, ki ga je Olimpijski komite Slovenije sprejel za svojo uradno himno, skupina pa je posnela tudi himno velenjskega nogometnega kluba Rudar. Leta 2007 je izšel še dvojni singl Ti si usojena mi in Drugačen svet, leta 2008 pa še singl Moje mesto. Junija leta 2008  je izšel drugi album Tu sem doma, na katerem je enajst skladb avtorja Rajka Djordjeviča.

DSC00106

Mestna občina Velenje je leta 2007 ob občinskem prazniku odlikovala skupino Ave z visokim občinskim priznanjem, plaketo Mestne občine Velenje, za uspehe na glasbenem področju in razvoj pop-rock kulture v Šaleški dolini.

05 06

Ave danes delujejo v zasedbi Rajko Djordjevič (kitare, vokal), Mišo Melanšek (bas, vokal), Leon Ferme (bobni), Sergej Škofljanec (kitare, klaviature, vokal) in Matej Kovše (klaviature, vokal).